2012.07.06 18:37:36 | opublikowany | gosia.woz1 | wszystkie | komentarze: 1
Poniżej podaję wypróbowane przepisy na domowe nalewki.
MORELÓWKA
Słoik o pojemności 3 l., 1 kg cukru, 0,5 l spirytusu, 0,5 l wody przegotowanej i ostudzonej, morele wg pojemności słoika.
WYKONANIE: Morele umyć , usunąć pestki i wkładać do słoika warstwami. Każdą warstwę przesypać cukrem. Zapełnić 2/3 pojemności słoika. Dodać 10 pestek .Zmieszać spirytus z wodą i wlać do słoja. Dokładnie potrząsać słojem aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić na trzy miesiące , przefiltrować, rozlać do butelek i trzymać kolejne 2 miesiące.
NALEWKI Z PIGWY
1 kg owoców pigwy, 1,5 kg cukru, 1/2 l spirytusu,1/2 l wódki 45 proc.
WYKONANIE: Dojrzałe pigwy, zebrane w październiku,wypestkować,drobno posiekać. Zasypać cukrem, odstawić na 10 dni. Zlać syrop, zmieszać go ze spirytusem w proporcji 1 : 1, odstawić na 8-10 tygodni, przefiltrować, zlać do butelek. Pozostałe owoce zalać wódką. Przefiltrować i zlać po 3-4 tygodniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz