2012.07.08 17:48:30 | opublikowany | gosia.woz1 | wszystkie | komentarze: 0
Jest lato i dużo warzyw i owoców. Właśnie teraz zapełnimy naszą zamrażarkę mieszankami warzywnymi. Warzywa, które chcemy zamrozić oczyszczamy i dzielimy na porcje jednarazowego użycia. Do zamrażania stosujemy odpowiednie pojemniki lub woreczki foliowe. Nigdy nie napełniamy ich w całości, lecz najwyżej w 3/4 pojemności.
Jak powinno się mrozić:
Truskawki,poziomki, maliny, jeżyny , porzeczki , jagody : owoce przebrać , opłukać , usunąć szypułki - przechowywać od 8 - 12 miesięcy
Morele, brzoskwinie, wiśnie, śliwki : oczyścić ,opłukać - przechowywać 8 - 12 miesięcy
Kalafiory, brokuły, brukselka : opłukać, rozdrobnić,blanszować w osolonym wrzątku około 2 minuty -przechowywać do 8 miesięcy
Strączkowe / groszek , fasolka szparagowa / oczyścić i blanszujemy 1 -2 minut -przechowywać rok
Marchew ,pietruszka ,selery, obrać , opłukać , zblanszować 4-5 minut - przechowywać rok
Papryka, wyjąć gniazda nasienne - przechowywać do 6 miesięcy.
Można mieć zawsze świeżą zieleninę jeśli pokroimy ją i włożymy do małych torebek foliowych. Ja teraz robię również mrożonki z mieszanych warzyw, żeby zimą mieć do zup. Zamrażam także pierogi , bigos , kiszoną kapustę/ wyjętą z beczki gdy już jest cieplej /, kopytka a ostatnio zupy w pojemnikach po lodach i surowe grzyby oczyszczone, umyte i wysuszone. Grzyby przechowujemy nie dłużej niż pół roku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz