poniedziałek, 29 stycznia 2018

LETNIE CHŁODNIKI

LETNIE CHŁODNIKI
2012.07.01 18:12:37 | opublikowany | gosia.woz1 | wszystkie | komentarze:  1

Idealne na upalne dni są chłodniki, dania orzeźwiające i aromatyczne. Są to potrawy podawane na zimno na bazie jogurtu i zsiadłego mleka.Chłodniki to dania błyskawiczne, zdrowe i  lekkie w upalne dni. Poniżej są przepisy na chłodnik klasyczny i chłodnik ogórkowy. CHŁODNIK KLASYCZNY SKŁADNIKI: 2 pęczki botwiny o niezbyt bujnych liściach, 1 l dobrego kefiru lub zsiadłego mleka, 1 szklanka gęst...

Idealne na upalne dni są chłodniki, dania orzeźwiające i aromatyczne. Są to potrawy podawane na zimno na bazie jogurtu i zsiadłego mleka.Chłodniki to dania błyskawiczne, zdrowe i  lekkie w upalne dni. Poniżej są przepisy na chłodnik klasyczny i chłodnik ogórkowy.

CHŁODNIK KLASYCZNY

SKŁADNIKI: 2 pęczki botwiny o niezbyt bujnych liściach, 1 l dobrego kefiru lub zsiadłego mleka, 1 szklanka gęstej śmietany, 1 łyżka soku z cytryny , pęczek szczypiorku i koperku, 4 jajka na twardo, 2 zielone ogórki, sól, pieprz.

WYKONANIE:   Botwinę dobrze oczyść, opłucz, obierz i pokrój na drobne kawałki. Następnie włóż do garnka i pogotuj  na wolnym ogniu 8 minut.Do botwiny dodaj sok z cytryny.  Ugotowaną botwinę wystudż. Do drugiego dużego garnka wlej mocno schłodzony kefir lub zsiadłe mleko , śmietanę i roztrzep za pomocą blendera.  Dodaj posiekane koperek , szczypiorek oraz pokrojone w kostkę jajka.Dodaj też  pokrojony w dużą kostkę obrany ogórek.Wlej ostudzoną botwinę, dopraw solą, pieprzem i wstaw na godzinę do lodówki. Chłodnik rozlej do talerzy, dodaj  ćwiartki jajek i udekoruj posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

CHŁODNIK OGÓRKOWY

SKŁADNIKI : 3 szklanki jogurtu naturalnego, 2 świeże ogórki, szklanka śmietany 18% , 4 jajka,3 ząbki czosnku, sól, 2 łyżki posiekanego koperku.

WYKONANIE :Śmietanę wymieszaj z jogurtem. Następnie dodaj wyciśnięty czosnek oraz posiekany koperek.Ogórki umyj i zetrzyj na tarce / odłóż parę plasterków do dekoracji /. Potem dodaj do śmietany wymieszanej z jogurtem. Dopraw do smaku solą i wstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj plasterkami ogórka i koperkiem.  Ugotowane i pokrojone jajka na twardo, dodaj do chłodnika.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

ZUPA OGÓRKOWA

ZUPA OGÓRKOWA 2012.07.11 12:30:21         | opublikowany | gosia.woz1 | wszystkie            | komentarze:   1                 D...