2012.07.01 18:12:37 | opublikowany | gosia.woz1 | wszystkie | komentarze: 1
Idealne na upalne dni są chłodniki, dania orzeźwiające i aromatyczne. Są to potrawy podawane na zimno na bazie jogurtu i zsiadłego mleka.Chłodniki to dania błyskawiczne, zdrowe i lekkie w upalne dni. Poniżej są przepisy na chłodnik klasyczny i chłodnik ogórkowy. CHŁODNIK KLASYCZNY SKŁADNIKI: 2 pęczki botwiny o niezbyt bujnych liściach, 1 l dobrego kefiru lub zsiadłego mleka, 1 szklanka gęst...
Idealne na upalne dni są chłodniki, dania orzeźwiające i aromatyczne. Są to potrawy podawane na zimno na bazie jogurtu i zsiadłego mleka.Chłodniki to dania błyskawiczne, zdrowe i lekkie w upalne dni. Poniżej są przepisy na chłodnik klasyczny i chłodnik ogórkowy.
CHŁODNIK KLASYCZNY
SKŁADNIKI: 2 pęczki botwiny o niezbyt bujnych liściach, 1 l dobrego kefiru lub zsiadłego mleka, 1 szklanka gęstej śmietany, 1 łyżka soku z cytryny , pęczek szczypiorku i koperku, 4 jajka na twardo, 2 zielone ogórki, sól, pieprz.
WYKONANIE: Botwinę dobrze oczyść, opłucz, obierz i pokrój na drobne kawałki. Następnie włóż do garnka i pogotuj na wolnym ogniu 8 minut.Do botwiny dodaj sok z cytryny. Ugotowaną botwinę wystudż. Do drugiego dużego garnka wlej mocno schłodzony kefir lub zsiadłe mleko , śmietanę i roztrzep za pomocą blendera. Dodaj posiekane koperek , szczypiorek oraz pokrojone w kostkę jajka.Dodaj też pokrojony w dużą kostkę obrany ogórek.Wlej ostudzoną botwinę, dopraw solą, pieprzem i wstaw na godzinę do lodówki. Chłodnik rozlej do talerzy, dodaj ćwiartki jajek i udekoruj posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
CHŁODNIK OGÓRKOWY
SKŁADNIKI : 3 szklanki jogurtu naturalnego, 2 świeże ogórki, szklanka śmietany 18% , 4 jajka,3 ząbki czosnku, sól, 2 łyżki posiekanego koperku.
WYKONANIE :Śmietanę wymieszaj z jogurtem. Następnie dodaj wyciśnięty czosnek oraz posiekany koperek.Ogórki umyj i zetrzyj na tarce / odłóż parę plasterków do dekoracji /. Potem dodaj do śmietany wymieszanej z jogurtem. Dopraw do smaku solą i wstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj plasterkami ogórka i koperkiem. Ugotowane i pokrojone jajka na twardo, dodaj do chłodnika.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz