WSPANIAŁE POTRAWY
2012.07.04 12:49:54 | opublikowany | gosia.woz1 | wszystkie | komentarze: 0
FASOLKA PO BRETOŃSKU
SKŁADNIKI: 1 kg fasoli ,, JAŚ'' , koncentrat pomidorowy, 500 g kiełbasy zwyczajnej lub podwawelskiej, wędzony boczek 300g. ,2 średnie cebule, bazylia- 1 płaska łyżka, oregano- 1 łyżeczka, sól, pieprz mielony i mielona słodka papryka.
WYKONANIE : Dzień wcześniej namoczyć fasolę w zimnej wodzie i zostawić na noc. Rano ugotować fasolę na małym ogniu. Drobno pokroić kiełbasę, boczek i cebulkę. Cebulę , boczek i kiełbasę podsmażyć na patelni . Gdy fasola będzie miękka dodać kiełbasę z cebulą i boczkiem. Do fasoli dodajemy koncentrat pomidorowy.Potrawę przyprawiamy według uznania solą , pieprzem i papryką.
ZRAZY W SOSIE ŚMIETANOWYM
SKŁADNIKI: 500 dkg mielonego mięsa, 1 jajko, bułka tarta, 1 cebula, 1,5 łyżki mąki pszennej , oliwa do smażenia, 200 ml śmietanki 18%, sól, pieprz , kostka mięsna.
WYKONANIE:mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą/ 1 łyżka/ i pokrojoną drobno cebulką. Doprawić solą i pieprzem. Uformować zrazy, obtoczyć w mące i smażyć na rumiany kolor. Kostkę mięsną / ewentualnie bulion warzywny/, rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody. Następnie trzeba połączyć ze śmietanką i podlać mięso. Zrazy dusić 10 minut. Podawać z ziemniakami lub kaszą.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz