2012.07.06 17:28:38 | opublikowany | gosia.woz1 | wszystkie | komentarze: 2
Przepisy na smaczne i zdrowe napoje:
NAPÓJ Z MALINAMI
1/2 kg świeżych malin opłukać, dobrze osączyć, przetrzeć przez sito lub pół szklanki soku z malin połączyć z 1 l mleka lub 1/2 l śmietanki 18% . Dodać cukru do smaku . Podawać na zimno.
MLEKO Z JAGODAMI
Przegotować 1 l mleka, ostudzić. Przetrzeć przez sito 1/2 l przebranych i wypłukanych jagód/ można też dodać 1 szklankę śmietanki 18% /, osłodzić do smaku. Przyrządzany napój dobrze wymieszać i podawać na zimno.
NAPÓJ MLECZNY Z MIODEM
Przegotować 1 l mleka, dodać 4 łyżki stołowe miodu i utarty cynamon. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i ostudzić. Napój można podawać na zimno i na gorąco.
ROZTRZEPANIEC Z JAGODAMI / MALINAMI , POZIOMKAMI/
1 l zsiadłego mleka roztrzepać dobrze, osłodzić do smaku, dadać 1/2 kg umytych jagód / malin lub poziomki/ , wymieszać i podawać na zimno. Do napoju można też dodać 1/2 szklanki śmietany 18%.
NAPÓJ Z OGÓRKÓW
Blenderem roztrzepać 1 l mleka zsiadłego, dodać 1/2 kg obranych i cienko pokrojonych świeżych ogórków oraz umyty drobno pokrajany koper. Wszystkie składniki dobrze wymieszać posolić i pocukrzyć do smaku. Podawać na zimno.
MAŚLANKA Z POZIOMKAMI
1 l maślanki osłodzić do smaku, dodać 1/2 kg umytych poziomek / można dodać innych owoców/ , wymieszać i podawać do picia.
ORANŻADA
Pokroić cienko skórkę z 1 cytryny, wycisnąć sok, dodać 3 łyżki stołowe cukru, 1/2 l przegotowanej wody , wymieszać dobrze, ostudzić i przecedzić. W ten sam sposób przygotowuje się oranżadę z pomarańczy. Do każdej szklanki można wrzucić plasterek owocu, z którego wykonano napój.
KWAS CHLEBOWY
Wysuszyć 1/4 kg razowego chleba, wrzucić do garnka, zalać 4 l wrzącej wody i ostudzić. Ostydzony płyn przecedzić, dodać 1/4 kg cukru, 1 dkg drożdży, sok z 1 cytryny. Zostawić na 24 godziny, po czym zlać do butelek, zakorkować i wynieść do piwnicy. Po 3 dniach napój jest dobry do picia.
NAPÓJ Z BURAKÓW
Kilogram buraków opłukać , oczyścić obrać i pokrajać drobno. Włożyć do sloja i zalać 2 l przegotowanej wody. Dodać 3 dkg cukru i skórkę razowego chleba. Słój obwiązać płótnem i pozostawić w ciepłym miejscu na 3 do 5 dni. Gdy sfermentuje, zlać do butelek, zakorkować i wynieść do zimnego miejsca. Napój można osłodzić do smaku. Można również podawać go z siekanym koperkiem i szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz