poniedziałek, 29 stycznia 2018

KISZONE OGÓRKI


KISZONE OGÓRKI
2012.06.29 16:46:51 | opublikowany | gosia.woz1 | wszystkie | komentarze:  1

                   KISZONE OGÓRKI Jest lato, a więc sezon na ogórki. Podaję sprawdzony przepis na wykonanie ogórków. SKŁADNIKI: 3 kg niedużych ogórków, koper, chrzan ( korzeń ) , czosnek, sól kamienna do kiszenia ogórków/ 2 płaskie łyżki/. WYKONANIE: Obierz czosnek i drobniutko pokrój. Koper umyj i pokrój. Chrzan oczyszczamy i dzielimy na małe kawałeczki.Dokładnie myjemy i płuczemy ogórki. U...

                   KISZONE OGÓRKI

Jest lato, a więc sezon na ogórki. Podaję sprawdzony przepis na wykonanie ogórków.

SKŁADNIKI: 3 kg niedużych ogórków, koper, chrzan ( korzeń ) , czosnek, sól kamienna do kiszenia ogórków/ 2 płaskie łyżki/.

WYKONANIE: Obierz czosnek i drobniutko pokrój. Koper umyj i pokrój. Chrzan oczyszczamy i dzielimy na małe kawałeczki.Dokładnie myjemy i płuczemy ogórki. Umyte ogórki wkładamy do miski i zalewamy je zimną wodą, przynajmniej na godzinę. Dokładnie myjemy litrowe słoiki typu TWIST i kładziemy je na ściereczkę. Do słoików wkładamy przyprawy oraz ogórki niezbyt ciasno. Gotujemy wodę z solą/ 2 płaskie łyżki soli na litr wody/. Gorącą wodą zalewamy ogórki i dobrze zakręcamy słoiki. Nie wymagają pasteryzowania.

SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

ZUPA OGÓRKOWA

ZUPA OGÓRKOWA 2012.07.11 12:30:21         | opublikowany | gosia.woz1 | wszystkie            | komentarze:   1                 D...