KISZONE OGÓRKI
2012.06.29 16:46:51 | opublikowany | gosia.woz1 | wszystkie | komentarze: 1
KISZONE OGÓRKI Jest lato, a więc sezon na ogórki. Podaję sprawdzony przepis na wykonanie ogórków. SKŁADNIKI: 3 kg niedużych ogórków, koper, chrzan ( korzeń ) , czosnek, sól kamienna do kiszenia ogórków/ 2 płaskie łyżki/. WYKONANIE: Obierz czosnek i drobniutko pokrój. Koper umyj i pokrój. Chrzan oczyszczamy i dzielimy na małe kawałeczki.Dokładnie myjemy i płuczemy ogórki. U...
KISZONE OGÓRKI
Jest lato, a więc sezon na ogórki. Podaję sprawdzony przepis na wykonanie ogórków.
SKŁADNIKI: 3 kg niedużych ogórków, koper, chrzan ( korzeń ) , czosnek, sól kamienna do kiszenia ogórków/ 2 płaskie łyżki/.
WYKONANIE: Obierz czosnek i drobniutko pokrój. Koper umyj i pokrój. Chrzan oczyszczamy i dzielimy na małe kawałeczki.Dokładnie myjemy i płuczemy ogórki. Umyte ogórki wkładamy do miski i zalewamy je zimną wodą, przynajmniej na godzinę. Dokładnie myjemy litrowe słoiki typu TWIST i kładziemy je na ściereczkę. Do słoików wkładamy przyprawy oraz ogórki niezbyt ciasno. Gotujemy wodę z solą/ 2 płaskie łyżki soli na litr wody/. Gorącą wodą zalewamy ogórki i dobrze zakręcamy słoiki. Nie wymagają pasteryzowania.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz