2012.07.10 19:38:13 | opublikowany | gosia.woz1 | wszystkie | komentarze: 0
Jest lato i w związku z tym można wykonać gołąbki z młodej kapusty.
SKŁADNIKI: 1 duża główka lub 2 małe kapusty, 0,5 kg. mielonego mięsa, 300 g. ryżu, koncentrat pomidorowy, sól , pieprz , 1 łyżka śmietany 18%.
WYKONANIE: ugotować ryż 20 minut. Gdy ostygnie ryż dodać mielonego mięsa,doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokladnie wymieszać . W kapusćie wyciąć głąba i sparzyć ją we wrzącej wodzie. Delikatnie zdejmować liście kapusty żeby się nie rozerwały. Na liście kapusty nakładać przygotowany farsz i zawinąć kapustę w kopertę. Włożyć gołąbki do garnka podlanego rosołkiem warzywnym i warstwami dodać koncentratu pomidorowego i na końcu dodać śmietany. Przykryć garnek pokrywką i dusić gołąbki na wolnym ogniu 20- 25 minut.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz